Nalewka z pigwy z miodem

0
Nalewka z pigwy
Nalewka z pigwy ma znakomity smak i aromat.

Nalewka z pigwy z miodem jest doskonała na chłodne zimowe wieczory. Taki napitek potrafi rozpędzić, nie tylko damskie smuteczki. Nalewką z pigwy i miodu można z powodzeniem poczęstować najbardziej wybrednych gości.

Składniki na nalewkę z pigwy i miodu

  • 1 kg owoców pigwy (zamiast pigwy można z powodzeniem wykorzystać owoce pigwowca),
  • 1 litr wódki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2/3 szklanki płynnego miodu najlepiej lipowego,
  • pół łyżeczki suszonego korzenia arcydzięgla,
  • sok i skórka z połowy pomarańczy,
  • 50 ml ciemnego rumu,
  • odpowiednio duży gąsiorek z korkiem.

Sposób przygotowania nalewki z pigwy z miodem

Dojrzałe i zdrowe owoce pigwy dokładnie myjemy i dzielimy na ćwiartki. Wsypujemy je do gąsiorka, zalewamy wódką i szczelnie zamknięte odstawiamy na 6 tygodni w słoneczne miejsce.
Po tym czasie płyn z gąsiora zlewamy do innego pojemnika czy gąsiorka, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na dwa tygodnie. Dobrze jest raz dziennie potrząsnąć w tym czasie gąsiorkiem, by cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok.
Uzyskany tą drogą syrop łączymy z uzyskaną wcześniej nalewką, dodajemy płynny miód, sok i wyparzoną skórkę z pomarańczy oraz rum i arcydzięgiel a następnie odstawiamy całość na kolejne dwa tygodnie.

Polecamy: Wyśmienity dżem z pigwy

Po upływie tego czasu całość przefiltrowujemy (np. przez filtry do kawy), rozlewamy do butelek i pozostawiamy na kolejne trzy miesiące. Dopiero tak przygotowana nalewka z pigwy jest dojrzała i uzyskuje całość swego smaku i aromatu. Smacznego!

Oceń artykuł
4,00 / 9 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: tunas.com.tr

Zobacz także