Nalewka ma piękny czarno fioletowy kolor, wytrawny nieco cierpki smak i aromat egzotycznych owoców.
Składniki:
- 1 kg owoców czarnego bzu,
- 1 l spirytusu,
- 1 szklanka koniaku,
- syrop cukrowy (0,5 kg cukru + 0,5 l wody),
- otarta skórka i sok z 1 całej cytryny, 5-8 goździków, kawałek kory cynamonowej.
Sposób przyrządzania:
Dojrzałe i zdrowe owoce czarnego bzu zbieramy z krzewów rosnących z dala od dróg i szos. Jagody dzikiego bzu dojrzewają nierównomiernie, warto więc poczekać, aż dojrzeją, a nawet lekko przywiędną. Owoce bez szypułek oczyścić, przemyć pod bieżącą wodą na sicie i osączyć. Następnie przesypać je do odpowiednio dużego gąsiorka, zalać koniakiem, spirytusem i pozostawić na słońcu na około dwa tygodnie, co kilka dni należy potrząsając słojem. Po upływie dwóch tygodni, dolewamy do nalewki ostudzony syrop cukrowy, zagotowany z przyprawami. Syrop cukrowy przygotowujemy z 0,5 kg cukru, 0,5 l wody, soku i skórki z całej cytryny, goździków i kory cynamonowej. Po tygodniu nalewkę przefiltrowujemy i rozlewamy do butelek.
Nalewka jest najlepsza, gdy dojrzeje, czyli po upływie 2-3 miesięcy leżakowania w ciemnym
i chłodnym pomieszczeniu.