Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców czarnej porzeczki,
- 1 l spirytusu,
- 1 l wódki,
- szklanka cukru,
- szklanka płynnego miodu,
- laska wanilii,
- 1 cm kory cynamonu,
- 3-4 goździki.
Sposób przygotowania:
Zdrowe i dojrzałe porzeczki obrać z szypułek, umyć i po osączeniu na sicie wsypać do dużego gąsiorka lub butli razem z przyprawami. Owoce zalać litrem spirytusu, dobrze zakorkować
i odstawić na 2-3 tygodnie w ciemne i ciepłe miejsce. Co kilka dni wstrząsnąć. Po tym czasie płyn zlać do innej butli a do owoców wlać wódkę
i ponownie odstawić w ciepłe i ciemne miejsce. Po 2-3 tygodniach, płyn dolać do spirytusu
a owoce zasypać cukrem i miodem, dobrze wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu, do rozpuszczenia cukru a następnie syrop zlać do otrzymanego poprzednio płynu. Nalewkę pozostawić jeszcze kilka dni do sklarowania a następnie ostrożnie zlać do butelek, zamknąć korkiem i delektować się nią. Nalewka porzeczkowa im dłużej leżakuje, tym jest smaczniejsza.