Nalewka wiśniowa

Nalewka wiśniowa

Wiśniówka to jedno z najlepszych lekarstw na zły humor i szarość polskiej zimy. Wyraźny smak owoców i aromat pestkowy, połączony z delikatną słodyczą miodu, stanowią kompozycję wręcz doskonałą. Wiśnie z tej nalewki są używane do słynnego tortu Szwardzwaldzkiego.

wiśnieSkładniki:

  • 3 kg wiśni,
  • 1l spirytusu (95%),
  • 1l wódki,
  • 1l płynnego miodu,
  • 1l wody.

Sposób przygotowania:

Wiśnie i pestki w tym niektóre zmiażdżone (możemy wydrylować, by użyć ich ponownie do ciast i kremów), wrzucamy do gąsiorka i zalewamy spirytusem. Po upływie dwóch tygodni, spirytus zlewamy do innego naczynia, a wiśnie zalewamy płynnym miodem. Po kolejnych 14 dniach zlewamy miód, łączymy go ze spirytusem a wiśnie zalewamy wódką. Czekamy następne dwa tygodnie, zlewamy płyn, a wiśnie zalewamy wodą. Po dwóch tygodniach wodę dolewamy do reszty nalewki i rozlewamy ją do butelek. Jeśli użyliśmy wydrylowanych wiśni, możemy ich używać do deserów, ciast i kremów, a także przygotować domowe wiśnie w czekoladzie.

Oceń artykuł
4,75 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: pahonia.org

Polecamy Ci również

Zobacz także