Nalewka szafranowa

Nalewka szafranowa

To aromatyczny trunek, ale również skuteczny środek likwidujący napięcie przedmiesiączkowe, czy lekkie stany depresyjne. Ma piękny intensywnie żółty kolor oraz bardzo oryginalny, korzenny aromat i smak. Pije się ją w rozsądnych ilościach, ponieważ szafran w nadmiarze może szkodzić.

szafranSkładniki:

  • 0,5 g szafranu w nitkach
  • 1 laska wanilii
  • sok i starta skórka z 2 pomarańczy
  • szk. miodu
  • 1 l spirytusu 95%

Sposób wykonania:

Nitki szafranu, wanilię, sok
i skórkę pomarańczową zalać spirytusem i odstawić
w zamkniętym szczelnie naczyniu na dwa tygodnie. Przez ten czas codziennie wstrząsać naczyniem, by składniki zmacerowały się. Po tym czasie nalewkę przefiltrować, najlepiej przez bibułkowe filtry do kawy, połączyć z płynnym miodem
i odstawić na następne dwa tygodnie. Rozlana do czystych butelek nalewka powinna czas jakiś leżakować.

Oceń artykuł
4,50 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: saffron.biz

Polecamy Ci również

Zobacz także