Nalewka na śliwkach

0
Sliwki
Śliwki doskonale nadają się na różne przetwory - również nalewki.

Śliwki, jak większość owoców, można wykorzystać do zrobienia nalewki.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych śliwek węgierek,
  • 10 dag suszonych śliwek,
  • pestki z kilograma śliwek,
  • 5 dag  rodzynek,
  • ½  litra spirytusu,
  • ½  litra wódki,
  • ½ wody,
  • ½ kg cukru.

Sposób przygotowania:

Umyte śliwki pestkujemy i wrzucamy do gąsiorka razem z suszonymi śliwkami, rodzynkami i zmiażdżonymi pestkami. Owoce zalewamy wódką i spirytusem, gąsiorek szczelnie zamykamy i odstawiamy na miesiąc, w ciemne i ciepłe miejsce, w międzyczasie co kilka dni wstrząsamy gąsiorkiem. Po tym czasie płyn zlewamy do innego naczynia a owoce, zasypujemy cukrem
i ponownie odstawiamy, tym razem na dwa tygodnie. Gdy śliwki z cukrem puszczą sok zlewamy go do uzyskanego wcześniej alkoholu, owoce przelewamy wodą, którą łączymy z nalewką. Owoce można zamrozić i używać do ciast, natomiast nalewkę rozlać do butelek.

Oceń artykuł
4,00 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zobacz także