Śliwki, jak większość owoców, można wykorzystać do zrobienia nalewki.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych śliwek węgierek,
- 10 dag suszonych śliwek,
- pestki z kilograma śliwek,
- 5 dag rodzynek,
- ½ litra spirytusu,
- ½ litra wódki,
- ½ wody,
- ½ kg cukru.
Sposób przygotowania:
Umyte śliwki pestkujemy i wrzucamy do gąsiorka razem z suszonymi śliwkami, rodzynkami i zmiażdżonymi pestkami. Owoce zalewamy wódką i spirytusem, gąsiorek szczelnie zamykamy i odstawiamy na miesiąc, w ciemne i ciepłe miejsce, w międzyczasie co kilka dni wstrząsamy gąsiorkiem. Po tym czasie płyn zlewamy do innego naczynia a owoce, zasypujemy cukrem
i ponownie odstawiamy, tym razem na dwa tygodnie. Gdy śliwki z cukrem puszczą sok zlewamy go do uzyskanego wcześniej alkoholu, owoce przelewamy wodą, którą łączymy z nalewką. Owoce można zamrozić i używać do ciast, natomiast nalewkę rozlać do butelek.