Nalewka - jarzębiak olsztyński

Składniki:

  • garść suszonych owoców jarzębiny,
  • 5-6 suszonych śliwek,
  • 5-6 daktyli lub fig,
  • 1 łyżka suszonych owoców tarniny,
  • 1 łyżka rodzynek,
  • ½ szklanka cukru,
  • ½ l spirytusu (95%),
  • 1 szklanka żytniej wódki,
  • 1 szklanka brandy lub koniaku,
  • 2 szklanka źródlanej wody.

Nalewka - jarzębiak olsztyński - zdjęcie 1Sposób przygotowania:

Owoce jarzębiny i tarniny, zebrać po przymrozkach lub wstawić na noc do zamrażalnika. Suszone owoce sparzyć wrzątkiem na sicie. Do wyparzonego słoja lub gąsiorka włożyć owoce jarzębiny i tarniny oraz drobno posiekane bakalie. Cukier zagotować z wodą, wlać do słoja, dodać spirytus, żytniówkę
i brandy. Szczelnie zamknąć naczynie i odstawić w ciepłe miejsce. Co 4-5 dni silnie wstrząsnąć gąsiorkiem. Po miesiącu nalewkę odcedzić (można przez bibułkowy filtr do kawy), a owoce zalać niewielką ilością przegotowanej wody. Zostawić na 24 godziny, a następnie płyn zlać i połączyć z nalewką. Całość przelać do butelek i odstawić na pół roku by nalewka dojrzała.

Oceń artykuł
3,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: agefotostock.com

Polecamy Ci również

Zobacz także