Jarzębiak olsztyński to ciekawa nalewka o oryginalnym smaku.
Składniki:
- garść suszonych owoców jarzębiny,
- 5-6 suszonych śliwek,
- 5-6 daktyli lub fig,
- 1 łyżka suszonych owoców tarniny,
- 1 łyżka rodzynek,
- ½ szklanka cukru,
- ½ l spirytusu (95%),
- 1 szklanka żytniej wódki,
- 1 szklanka brandy lub koniaku,
- 2 szklanka źródlanej wody.
Sposób przygotowania:
Owoce jarzębiny i tarniny, zebrać po przymrozkach lub wstawić na noc do zamrażalnika. Suszone owoce sparzyć wrzątkiem na sicie. Do wyparzonego słoja lub gąsiorka włożyć owoce jarzębiny i tarniny oraz drobno posiekane bakalie. Cukier zagotować z wodą, wlać do słoja, dodać spirytus, żytniówkę i brandy.
Szczelnie zamknąć naczynie i odstawić w ciepłe miejsce. Co 4-5 dni silnie wstrząsnąć gąsiorkiem. Po miesiącu nalewkę odcedzić (można przez bibułkowy filtr do kawy), a owoce zalać niewielką ilością przegotowanej wody. Zostawić na 24 godziny, a następnie płyn zlać i połączyć z nalewką. Całość przelać do butelek i odstawić na pół roku by nalewka dojrzała.