Składniki na ciasto:
- ½ szk. mąki,
- ½ szklanki gazowanej wody,
- ½ szk. mleka,
- jajko,
- sól, olej do smażenia.
Farsz do naleśników:
- 1kg szpinaku,
- 15 dag żółtego sera,
- jajko,
- cebula lub czosnek,
- sól, pieprz,
- oliwa lub masło do smażenia.
Sposób przygotowania:
Najprościej przygotować ciasto naleśnikowe przy pomocy miksera. Do mleka i wody gazowanej dodajemy jajko, sól, ewentualnie ½ łyżeczki proszku do pieczenia, (łyżkę oleju wówczas ciasto nie przywiera do patelni) i tyle mąki by uzyskać ciasto konsystencji gęstej śmietany. Ciasto odstawiamy na czas przygotowania farszu do lodówki. Obrany z łodyżek i umyty szpinak, grubo kroimy. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, do niej dorzucamy szpinak dusimy z przyprawami jeszcze 2-4 min a po zdjęciu z ognia, łączymy ze startym żółtym serem. Na rozgrzanej
i wysmarowanej tłuszczem patelni, smażymy niezbyt grube naleśniki z obu stron, aż będą rumiane. Na gorących naleśnikach rozsmarowujemy szpinakowo serowy farsz i zawijamy je w rulon. Naleśniki są w zasadzie gotowe do podania, ale jeszcze smaczniejsze są, jeśli zapieczemy je, posypane żółtym serem, przez 15 min, w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.