Naleśniki ze szpinakiem

Składniki na ciasto:

  • ½ szk. mąki,
  • ½  szklanki gazowanej wody,
  • ½ szk. mleka,
  • jajko,
  • sól, olej do smażenia.

Farsz do naleśników:

  • 1kg szpinaku,
  • 15 dag żółtego sera,
  • jajko,
  • cebula lub czosnek,
  • sól, pieprz,
  • oliwa lub masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

Najprościej przygotować ciasto naleśnikowe przy pomocy miksera. Do mleka i wody gazowanej dodajemy jajko, sól, ewentualnie ½ łyżeczki proszku do pieczenia, (łyżkę oleju wówczas ciasto nie przywiera do patelni) i tyle mąki by uzyskać ciasto konsystencji gęstej śmietany. Ciasto odstawiamy na czas przygotowania farszu do lodówki. Obrany z łodyżek i umyty szpinak, grubo kroimy. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, do niej dorzucamy szpinak dusimy z przyprawami jeszcze 2-4 min a po zdjęciu z ognia, łączymy ze startym żółtym serem. Na rozgrzanej
i wysmarowanej tłuszczem patelni, smażymy niezbyt grube naleśniki z obu stron, aż będą rumiane. Na gorących naleśnikach rozsmarowujemy szpinakowo serowy farsz i zawijamy je w rulon. Naleśniki są w zasadzie gotowe do podania, ale jeszcze smaczniejsze są, jeśli zapieczemy je, posypane żółtym serem, przez 15 min, w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: brutsellog.com

Zobacz także