Naleśniki z ciasta pietruszkowego

Naleśniki te, mają zdecydowanie zielony kolor oraz intensywny ziołowy smak
i aromat. O ich kolorze i smaku, decyduje mieszanka zmiksowanych ziół, jaką dodajemy do ciasta.

Użyjmy do tego ziół, które nam smakują najbardziej, może to być pęczek szczypiorku, świeże oregano, tymianek czy pietruszka lub mieszanka ich smaków. Naleśniki zrobią z pewnością wrażenie na gościach i będą ciekawym urozmaiceniem w codziennej kuchni. Mogą być podawane
z bardzo różnym nadzieniem mięsnym czy warzywnym, przyrządzonym na ostro.

Zielone ciasto naleśnikowe (składniki na 4 porcje):

  • 1 jajko,
  • 1 szk. mleka,
  • 1 szk. mąki,
  • 1/2 szk. wody gazowanej,
  • kilka łyżek oleju do smażenia,
  • oliwa, sól, pieprz  do smaku,
  • oraz spory pęczek pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • ewentualnie starty ser do posypania naleśników.

Nadzienie:

  • 250 g mielonego mięsa,
  • cebulka lub szczypiorek,
  • sól pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Z mleka, mąki, jajka i wody gazowanej, przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Miksujemy spory pęczek natki pietruszki z dodatkiem łyżki oliwy (może to być ulubiona mieszanka ziół lub jedno ulubione), przypraw. Otrzymaną zieloną masę łączymy z ciastem naleśnikowym. Ciasto powinno mieć zdecydowanie zielony kolor i ziołowy smak. Na średnim ogniu, pieczemy dość grube naleśniki
z obu stron.
W miseczce mieszamy mielone mięso z drobno posiekaną cebulką lub szczypiorkiem, dodajemy przyprawy. Naleśniki smarujemy mięsnym nadzieniem i rolujemy lub składamy w kopertę, układamy dość ściśle w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez 30-40 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Na dziesięć minut przed wyjęciem naleśników możemy je posypać startym serem. Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym lub pomidorowym. Możemy wypróbować też inne wersje nadzienia do zielonych naleśników.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: blog.sunshine.co.uk

Zobacz także