Najczęstsze choroby pomidorów. Objawy i leczenie

0
Choroba pomidorów
Pomidory są wrażliwe na wiele chorób. Dlatego trzeba zapewnić im odpowiednie warunki uprawy.

Pomidory często padają ofiarą chorób. Podpowiadamy, jak rozpoznać najczęściej występujące choroby pomidorów i jak je leczyć.

Pomidory smaczne, ale wymagające

Sezon na pomidory to przez wielu z nas najbardziej wyczekiwany okres w roku, dlatego jeśli tylko mamy okazję, chętnie uprawiamy te smakowite warzywa na własnych działkach. Niestety, poza tym, że pomidory są smaczne i zdrowe, są też jednymi z najbardziej wrażliwych i wymagających roślin warzywnych.

Sprawdź: Jakie wymagana mają pomidory i jak je uprawiać

Należą do rodziny psiankowatych, dlatego często padają ofiarą licznych chorób, a ponieważ pochodzą z łagodnego klimatu Ameryki Południowej, mają też wysokie wymagania uprawowe. Jeśli więc chcemy doczekać się pomidorów z własnej uprawy, musimy nie tylko zapewnić roślinom odpowiednie warunki, ale też ochronić je przed chorobami. Aby jednak nasze działania były skuteczne, musimy wiedzieć, co może im zagrażać.

Choroba pomidorów – bakteryjna cętkowatość

Jedną z popularniejszych chorób pomidora jest bakteryjna cętkowatość. Jej sprawcą są bakterie Pseudomonas syringae, atakujące zwykle pomidory uprawiane w gruncie. Patogeny trafiają na pomidory za pośrednictwem wody deszczowej, przez uszkodzenia mechaniczne, skażone narzędzia ogrodnicze lub z resztek roślinnych.

Objawami wywołanej przez nie choroby są drobne, nieregularnych, początkowo jasne i wodniste, później ciemne i otoczone jasną obwódką plamki, pojawiające się na wszystkich częściach rośliny. W sprzyjających warunkach plamki szybko się powiększają, prowadzając do zamierania i zasuszenia dużych obszarów tkanek.

W walce z chorobą skuteczna może być profilaktyka, polegająca na sadzeniu odmian odpornych, dokładnym zbiorze resztek roślinnych oraz przestrzeganiu zmianowania. Jeśli jednak mimo wszystko choroba się pojawi, w jej zwalczaniu pomóc może jeden z polecanych preparatów ochrony roślin np. Miedzian 50 WP, Cobresal 50 WP, Miedzian Extra 350 SC.

Sprawdź: Czy warto jeść zielone pomidory? Wyjaśniamy, na co uważać

Zaraza ziemniaka atakuje również pomidory

Cętkowatość bakteryjna powoduje w uprawach spore szkody, ale jeszcze groźniejsza od niej może okazać się zaraza ziemniaka (wywoływana przez grzyby Phytophthora infestans), która potrafi zniszczyć całą plantację pomidorów. Zarodniki grzybów trafiają na pomidory głównie z upraw ziemniaków, rozsiewając się na znaczne odległości za pomocą wiatru. Choroba najlepiej rozwija się podczas chłodnego i wilgotnego lata, gdy temperatura spada nocą poniżej 15°C.

Objawem zarazy ziemniaka są duże, brunatne, nieregularne plamy, pojawiające się głównie na liściach i owocach. W miejscu plam tkanka owocu twardnieje i staje się lekko wypukła, a na spodzie liści pojawia się nalot grzybni (przy dużej wilgotności powietrza). Porażone rośliny szybko zamierają, a owoce nie nadają się do zbioru.

W przypadku zarazy, ważna jest profilaktyka, która polega na uprawie pomidorów w znacznej odległości od plantacji ziemniaków. Kiedy jednak to nie wystarczy i rośliny zostaną porażone przez grzyba, należy zastosować jeden z środków ochrony roślin np.: Miedzian Extra 350 SC, Amistar 250 SC, Acrobat MZ 69 WG, Signum 33 WG, Curzate Cu 49,5 WP, Scorpion 325 SC, AGRECOL REWUS 250 SC.

Dowiedz się: Z czego zrobić naturalne opryski przeciw chorobom roślin

Alternarioza pomidora – choroba grzybowa

Kolejnym zagrożeniem dla pomidorów jest alternarioza pomidora wywoływana przez grzyby Alternaria solani. Choroba najlepiej rozwija się w warunkach podwyższonej temperatury, dlatego stanowi zagrożenie głównie dla upraw szklarniowych.

Jej objawami są niewielkie, brunatne, kanciaste plamki, pojawiające się na liściach pomiędzy nerwami. Plamy stopniowo się powiększają, zasychają i wykruszają, a liście zwijają się, żółkną i zamierają. Brunatne, lekko zapadnięte plamy gnilne pojawiają się też na owocach (zwykle w okolicy szypułki), sięgając w głąb miąższu. Porażony owoc szybko gnije i nie nadaje się do zbioru.

W zapobieganiu i zwalczaniu choroby, mogą pomóc takie preparaty jak np.: Topsin M 500 SC, Scorpion 325 SC, Nordox 75 WG oraz niektóre środki przeciwko zarazie ziemniaka.

Polecamy: Drożdże do oprysków przeciw chorobom grzybowym i jako nawóz

Choroba pomidorów – brunatna plamistość liści

Kolejnym zagrożeniem dla pomidorów jest brunatna plamistość liści, której sprawcą są grzyby z gatunku Cladosporium fulvum. Choroba objawia się widocznymi na górnej stronie liści dużymi, rozmytymi, żółtymi plamami, od spodu pokrytymi nalotem brunatnej grzybni. Plamy szybko się powiększają i ciemnieją, liście żółkną i opadają, a wzrost roślin zostaje zahamowany.

W walce z chorobą pomoże uprawa odmian odpornych, systematyczne usuwanie dolnych liści z roślin oraz preparaty chemiczne np.: Scorpion 325 SC, Topsin M 500 SC.

Sucha zgnilizna wierzchołkowa

Inną chorobą pomidorów jest sucha zgnilizna wierzchołkowa. Wywołuje ją niedobór wapnia. Taka sytuacja może nastąpić, kiedy brakuje go w ziemi. Ale zdarza się też, kiedy roślina nie jest w stanie go pobierać - bo jest zbyt mało podlewana i/lub panują wysokie temperatury. Powodem może być też zalanie korzeni, które w takiej sytuacji nie są w stanie prawidłowo pobierać wody z gleby.

Szczególnie często pojawia się podczas uprawy pod osłonami, a najbardziej newralgicznym okresem jest tworzenie się owoców (począwszy od czasu tuż po zapyleniu). Jeśli w tym okresie roślina nie jest w stanie "zaopatrzyć" powstających owoców w wapń ich rozwój będzie zaburzony. Na pomidorach pojawią się czarne plamy - najczęściej w części wierzchołkowej, ale mogą też się tworzyć wewnątrz owocu i będą widoczne dopiero po przekrojeniu. Jednak jednym z pierwszych objawów jest to, że wierzchołki roślin czernieją i zasychają, następnie przysycha cała roślina.

Sucha zgnilizna wierzchołkowa jest chorobą fizjologiczną - nie jest zaraźliwa. Można jej zapobiegać prawidłowo podlewając pomidory i nie przegrzewając ich. Należy też zadbać o właściwe nawożenie i zaopatrzenie ziemi w wapń. Natomiast trzeba unikać przenawożenia azotem. Doraźnym działaniem, po pojawieniu się objawów choroby, jest oprysk np. z saletry wapniowej.

 Sprawdź: Dlaczego ogórki i cukinie bywają gorzkie i co z tym zrobić

 

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

,

Autor: Katarzyna Józefowicz

Polecamy Ci również

Zobacz także