Składniki:
- 2-4 płatki żelatyny spożywczej,
- ½ l świeżej tłustej śmietany najlepiej kremówki,
- szk. cukru,
- laski wanilii,
- ½ kg świeżych truskawek.
Sposób przygotowania:
Płatki żelatyny, wkładamy do miski z zimną woda, zostawiamy je na 10 –15 minut, aż będą miękkie, po czym usuwamy z nich nadmiar wody i odstawiamy. Truskawki bez szypułek myjemy na sicie, miksujemy i łączymy z połową żelatyny i odrobiną cukru. W garnku podgrzewamy śmietanę
z dodatkiem połowy cukru i wanilii. Nie doprowadzamy do wrzenia! Gorącą, ale nie wrzącą śmietankę, łączymy z drugą połową namoczonej żelatyny i mieszamy energicznie, aż całkowicie się rozpuści, a wanilia wypłynie na wierzch. Gotowy roztwór przelewamy do foremek, a gdy trochę stężeje, foremki uzupełniamy masą truskawkową i całość wstawiamy do lodówki aż stężeje, czyli na około 30 minut. Foremki ze schłodzonym deserem, zanurzamy na moment we wrzątku, po czym ostrożnie odwracamy do góry nogami i wyjmujemy na talerze, udekorowane truskawkami pokrojonymi w plastry i listkami melisy lub mięty.