Mus śmietankowo-truskawkowy

Mus śmietankowo-truskawkowy

mus truskawkowo-śmiatnowySkładniki:

  • 2-4 płatki żelatyny spożywczej,
  • ½ l świeżej tłustej śmietany najlepiej kremówki,
  • szk. cukru,
  • laski wanilii,
  • ½ kg świeżych truskawek.

Sposób przygotowania:

Płatki żelatyny, wkładamy do miski z zimną woda, zostawiamy je na 10 –15 minut, aż będą miękkie, po czym usuwamy z nich nadmiar wody i odstawiamy. Truskawki bez szypułek myjemy na sicie, miksujemy i łączymy z połową żelatyny i odrobiną cukru. W garnku podgrzewamy śmietanę
z dodatkiem połowy cukru i wanilii. Nie doprowadzamy do wrzenia! Gorącą, ale nie wrzącą śmietankę, łączymy z drugą połową namoczonej żelatyny i mieszamy energicznie, aż całkowicie się rozpuści, a wanilia wypłynie na wierzch. Gotowy roztwór przelewamy do foremek, a gdy trochę stężeje, foremki uzupełniamy masą truskawkową i całość wstawiamy do lodówki aż stężeje, czyli na około 30 minut. Foremki ze schłodzonym deserem, zanurzamy na moment we wrzątku, po czym ostrożnie odwracamy do góry nogami i wyjmujemy na talerze, udekorowane truskawkami pokrojonymi w plastry i listkami melisy lub mięty.

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: lucullus.com.hk

Polecamy Ci również

Zobacz także