Mus jabłkowy bez cukru

Składniki:

  • 3 kg jabłek,
  • sok z całej cytryny,
  • goździki, cynamon,
  • 1 szklanka wody.

Sposób przygotowania:

Jabłka myjemy i kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne
i ewentualnie kroimy na mniejsze cząstki, ale niekoniecznie. Obrane wrzucamy do dość płaskiego garnka, na dno wlewamy szklankę wody z cytryną i gotujemy 5-10 minut z dodatkiem goździków i cynamonu, aż do chwili, gdy jabłka zaczną się rozpadać. Wówczas zostawimy je na chwilę w odkrytym garnku, by woda nadal odparowywała, podczas gdy jabłka stygną. Następnie miksujemy całość blenderam i raz jeszcze zagotowujemy cały czas mieszając. Gorący mus przekładamy do wyparzonych słoiczków i natychmiast zakręcamy je. Pasteryzujemy 15-20 minut.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: achildrenspoemaday.wordpress.com

Zobacz także