Morwa biała – poznaj jej wspaniałe właściwości i zastosowanie

0
Morwa biała
W lecznictwie wykorzystuje się głównie liście morwy białej. Ale zdrowe są również jej owoce, a także korzenie.

Morwa biała to roślina, której liście mają właściwości lecznicze. Cenna działanie mają również korzenie i owoce. Sprawdźcie, na co pomaga morwa biała.

Morwa biała o wartościowych liściach

Morwa biała to roślina znana i uprawiana od wieków. Jej słodkie, smakowite owoce cenione były jako przysmak i środek wzmacniający, natomiast liście traktowane jako pożywienie dla owadów, wytwarzających nici do produkcji jedwabiu.

Dość szybko jednak odkryto, że liście mają także właściwości lecznicze i zaczęto wykorzystywać je w medycynie ludowej. Początkowo używano ich jako środka przeciwgorączkowego i wzmacniającego, ale z czasem okazało się, że mają też cały szereg innych cennych właściwości.

Obecnie rośliną zainteresowali się także naukowcy, który dzięki badaniom potwierdzili niektóre z jej leczniczych właściwości liści i ustalili skład chemiczny liści. Znaleźli w nich m.in. sporo witamin z grupy B (B1, B2, B6), witaminę D i E, mikro i makroelementy (min. wapń, fosfor, żelazo), aminokwasy egzogenne, kwasy organiczne (np. kwas askorbinowy), flawonoidy i wiele innych, cennych substancji organicznych.

Podpowiadamy: Jak uprawiać morwę białą w ogrodzie

Morwa biała – do walki z cukrzycą i nadwagą

Dzięki tak bogatemu składowi chemicznemu, liście morwy pomagają walczyć z niektórymi chorobami i łagodzą objawy dokuczliwych dolegliwości. Ich najcenniejszą właściwością, jest zdolność do ograniczania działalności enzymów rozkładających cukry, co sprawia, że są trudniej trawione i przyswajane przez organizm.

Ta właściwość morwy okazała się wyjątkowo cenna dla osób cierpiących na cukrzycę, którzy dzięki morwie mogą lepiej kontrolować poziomu cukru we krwi. Z myślą o chorych stworzono nawet cały szereg preparatów opartych na liściach morwy białej, dostępnych w każdej aptece i sklepie ze zdrową żywnością.

Ze względu na swoje działanie, produkty z morwy białej cenione są również przez osoby borykające się z nadwagą, gdyż pomagają im ograniczyć ilość cukru w organizmie, utrudniając jego wchłanianie z pożywienia (część cukrów w ogóle nie zostaje strawiona).

Na co jeszcze pomaga morwa biała

Systematyczne spożywanie preparatów z morwy białej pomaga również obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, co z kolei zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób krążeniowo-naczyniowych. Liście mają też właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, szczególnie w stosunku do mikroorganizmów chorobotwórczych atakujących układ pokarmowy (m.in. salmonella, gronkowiec).

Poznaj też: Zbawienne dla organizmu właściwości czystka

Pozyskane z liści morwy ekstrakty, wykazują także działanie przeciwmiażdżycowe i zmniejszają ryzyko pojawienia się choroby Alzhaimera. Niektóre źródła wskakują również, że substancje zawarte w liściach morwy mogą hamować rozwój niektórych postaci nowotworu (między innymi czerniaka i białaczki).

Obecne w liściach znaczne ilości witamin z grupy B bardzo korzystnie wpływają też na wzrok, poprawiają nastrój i wspomagają pracę mózgu.

Preparaty z morwy czy herbatka?

Na rynku dostępnych jest cały szereg rozmaitych preparatów z mowy białej, głównie w postaci kapsułek i tabletek. Są to zwykle suplementy diety, o bardzo zróżnicowanym składzie i różnej zawartości ekstraktu z liści morwy. Niektóre z nich mają też w swoim składzie wiele nie zawsze zdrowych substancji dodatkowych (m.in. przeciwzbrylacze, konserwanty).

Dlatego zanim sięgniemy po gotowy preparat, najpierw dokładnie sprawdźmy jego skład, a jeśli tylko mamy taka możliwość, wybierajmy raczej herbatki z suszonych liści niż tabletki. Kiedy będziemy systematycznie pić przygotowany z nich napar, z czasem może się okazać, że przyniesie on nam więcej korzyści niż tabletki.

Podpowiadamy: Jak uprawiać w ogrodzie zdrowy i smaczny imbir

Właściwości korzeni i owoców morwy białej

Co ciekawe, lecznicze właściwości wykazują nie tylko liście morwy białej, ale także jej korzenie. Ponieważ jednak mają inny skład niż liście, działają na nieco inne schorzenia, a preparaty z nich przygotowane mają zastosowanie przede wszystkim w leczeniu chorób układu oddechowego oraz astmy.

Nie należy przy tym zapominać o samych owocach morwy, które także nie są bez wartości. W ich składzie oprócz węglowodanów, znajdują się też witaminy (C, PP i z grupy B), sole mineralne (potas, fosfor, żelazo), pektyny, taniny, kwasy organiczne i flawonoidy, dzięki czemu ich spożywanie wzbogaca codzienną dietę o cenne substancje odżywcze.

Owoce nadają się też do suszenia i sprawdzają się jako zdrowa i smaczna alternatywa dla słodkich przekąsek. Pomagają także łagodzić nieżyty żołądka i wykazują dobroczynny wpływ na układ pokarmowy.

Oceń artykuł
0,00 / 0 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

,

Autor: Katarzyna Józefowicz

Polecamy Ci również

Zobacz także