Monstera – roślina potworna tylko z nazwy

0
Monstera
Monstera ma piękne i ciekawie "dziurkowane" liście. Stąd też jej oficjalna nazwa, czyli monstera dziurkowana.

Monstera to bardzo dekoracyjna roślina pokojowa o pięknych, ciemnozielonych liściach. Choć jej nazwa pochodzi od słowa „potwór”, nie ma w niej nic strasznego.

Monstera dziurawa, czyli wycinanka z liści

Monstera dziurawa to pnącze pochodzące z Ameryki Środkowej i Południowej, jednak obecnie więcej roślin występuje w naszych domach, niż w naturalnym środowisku. O popularności monstery przesądzają jej niewielkie wymagania uprawowe, a także jej wygląd. Wielkie, ciemnozielone liście o błyszczącej powierzchni prezentują się bardzo atrakcyjnie. Ich wielkość dochodzi nawet do 60 cm średnicy, dlatego starsze liście są charakterystycznie dziurkowane i powycinane – dzięki temu w naturalnym środowisku wiatr mógł przewiewać liście, nie łamiąc ich. Liście młode mają sercowaty kształt i nie mają otworów. Monstera wytwarza też charakterystyczne powietrzne korzenie, z których plecie się kosze i liny. W uprawie domowej korzeni nie należy przycinać.

Polecamy poradnik: Jak tworzyć kompozycje z kwiatów doniczkowych

Uwaga na sok z monstery

W naturalnych warunkach monstera wytwarza też ciekawe kwiaty. Możliwe jest, że zakwitnie również w domu, ale zdarza się to rzadziej. Monstera ma również jadalne owoce. Muszą być jednak mocno dojrzałe, bo młode zawierają drażniący sok, w którym występuje duże stężenie szczawianu wapnia. Występuje on także w zielonych częściach rośliny, dlatego nie należy ich gryźć, żuć itp., trzeba też uważać, żeby sok nie dostał się do oczu. Może bowiem powodować poważne podrażnienia. Do prac pielęgnacyjnych (np. przesadzania) lepiej zakładać rękawiczki, a na pewno należy po tym umyć ręce. Trzeba też uważać, jeśli w domu są małe dzieci.

Miejsce dla monstery

Monstera rośnie powoli, ale wytrwale. W ciągu roku wypuszcza 2-3 liście, ale ponieważ jest rośliną długoletnią, możemy się doczekać okazów, które mają ponad 2 metry. Na monsterę będziemy więc potrzebować sporo miejsca - warto o tym pomyśleć zawczasu. Ponieważ monstera to pnącze (choć może również się płożyć), warto pomyśleć o solidnej podporze dla niej.
Monstera nie ma dużych wymagań uprawowych. Nie znosi jedynie bezpośredniego nasłonecznienia – zdecydowanie preferuje rozproszone światło, a nawet półcień. W cieniu też będzie rosła, ale jej liście będą mniejsze i nie będą miały charakterystycznych dziurek. Najlepiej ustawić ją w pewnym oddaleniu od okna. Ponieważ monstera nie lubi też grzejących kaloryferów, ani przeciągów, jednocześnie załatwimy również te problemy. Optymalna temperatura dla monstery to od 18°C do 24°C, czyli najczęściej panująca w naszych domach i mieszkaniach.

Polecamy też: Kwiaty doniczkowe łatwe w uprawie (również w sezonie grzewczym)

Jak uprawiać i pielęgnować monsterę

Ziemia dla monstery powinna być torfowa, ale przepuszczalna. Roślina nie lubi wody zalegającej w doniczce, dlatego trzeba pamiętać o warstwie drenażu. Monsterę wystarczy podlewać raz w tygodniu (w donicy ziemia może lekko przeschnąć). Za to monstera uwielbia wilgoć w powietrzu – dlatego dobrze ją zraszać (nawet dwa razy w tygodniu). Można też przy niej postawić naczynie w wodą lub nawilżacz – to ważne szczególnie w sezonie grzewczym, kiedy powietrze staje się suche.
Monsterę nawozimy nawozem do roślin zielonych. Robimy to co 2-3 tygodnie (z wyjątkiem zimy). Można też stosować biohumus.
Trzeba też zadbać o piękne liście monstery – lekko wilgotną szmatką ścieramy z nich kurz. Można też zastosować nabłyszczacz (ale nie częściej niż raz na dwa miesiące).

Przesadzane i rozmnażanie monstery

Monsterę trzeba też przesadzić – młode rośliny przesadzamy co roku, starsze – co 3-5 lat (starszym można też wymieniać górną warstwę gleby). Monstery przesadzamy wiosną.
Jeśli monstera za bardzo się rozrośnie, możemy przyciąć jej wierzchołek. Ścięcie wierzchołków to też okazja do rozmnożenia rośliny. Wierzchołki dobrze ukorzeniają się (taka sadzonka powinna składać się z kilku liści oraz korzenia powietrznego).

Dowiedz się też: Jak uprawiać ananas jadalny i inne bromelie

Oceń artykuł
5,00 / 1 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy
Więcej na ten temat:

,

Autor: Katarzyna Laszczak

Polecamy Ci również

Zobacz także