Potrawy z kurczaka jemy często. Polecamy danie, które Was zaskoczy - miodowe zrazy z kurczaka nadziewane aronią.
Składniki na 4 porcje:
- ½ kg piersi z kurczaka,
- 1 łyżki miodu,
- winne jabłko,
- 20 dag aronii,
- rozmaryn, sól, biały pieprz do smaku,
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone mięso z piersi kurczaka, filetujemy i kroimy wzdłuż, na dość cienkie paski (jak na kotlety). Każdy kawałek smarujemy miodem, przyprawami (bez soli!) i pozostawiamy na co najmniej ½ godz. Umyte jabłka, pozbawione gniazd nasiennych dzielimy na ósemki. Na każdym płacie mięsa kładziemy łyżeczkę aronii, ósemkę jabłka, gałązkę świeżego rozmarynu i dokładnie rolujemy mięso. By nie rozwinęło się podczas pieczenia możemy spiąć je wykałaczką.
Tak przygotowane zrazy smarujemy miodem i obsmażamy z każdej strony, na łyżce oleju, na rozgrzanej patelni. Piekące się zrazy zalewamy wodą, dodajemy odrobinę miodu, przyprawy i ewentualnie pozostałe owoce, solimy i dusimy pod przykryciem 30 min. na średnim ogniu. W miarę potrzeby, piekące się mięso podlewamy wodą. Podajemy na ciepło z ziemniakami lub ryżem
i surówkami.