Miodowe zrazy z kurczaka nadziewane aronią

Miodowe zrazy z kurczaka nadziewane aronią

Składniki na 4 porcje:

  • ½ kg piersi z kurczaka,
  • 1 łyżki miodu,
  • winne jabłko,
  • 20 dag aronii,
  • rozmaryn, sól, biały pieprz do smaku,
  • olej do smażenia

aronia

Sposób przygotowania:

Umyte i osuszone mięso z piersi kurczaka, filetujemy i kroimy wzdłuż, na dość cienkie paski (jak na kotlety). Każdy kawałek smarujemy miodem, przyprawami (bez soli!) i pozostawiamy na co najmniej ½ godz. Umyte jabłka, pozbawione gniazd nasiennych dzielimy na ósemki. Na każdym płacie mięsa kładziemy łyżeczkę aronii, ósemkę jabłka, gałązkę świeżego rozmarynu i dokładnie rolujemy mięso. By nie rozwinęło się podczas pieczenia możemy spiąć je wykałaczką. Tak przygotowane zrazy smarujemy miodem
i obsmażamy z każdej strony, na łyżce oleju, na rozgrzanej patelni. Piekące się zrazy zalewamy wodą, dodajemy odrobinę miodu, przyprawy
i ewentualnie pozostałe owoce, solimy i dusimy pod przykryciem 30 min. na średnim ogniu. W miarę potrzeby, piekące się mięso podlewamy wodą. Podajemy na ciepło z ziemniakami lub ryżem
i surówkami.

Oceń artykuł
4,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zobacz także