Mięta o orzeźwiającym smaku. Uprawa i zastosowanie

0
Mięta
Mięta to zioło, które "rośnie samo". Wystarczy mu wilgotna ziemia i lekki cień.

Świeży, charakterystyczny zapach i smak mięty  zna każdy. Warto poznać ją bliżej, o to jedno z łatwiejszych w uprawie ziół.

Mięta jest byliną wieloletnią, kwitnie na przełomie czerwca i lipca, ma drobne, fioletowe kwiaty. Jej pędy dorastają do 80 cm wysokości. Z gatunków rosnących dziko jedynie mięta zielona ma charakterystyczny, delikatny "miętowy" zapach i smak. Mięta ma bardzo wiele odmian. Najbardziej popularna w uprawie to mięta pieprzowa, ale jest ich znacznie więcej. Różnią się nieco wyglądem, ale też smakiem i aromatem - mogą mieć np. cytrynową, czy jabłkową nutę. Dlatego warto zaopatrzyć się kilka różnych odmian.

Zioła z doniczki

Mięta lubi osłonięte od wiatru, słoneczne stanowiska, chociaż radzi sobie również w lekkim cieniu. W przeciwieństwie do innych ziół, ziemia dla mięty powinna być próchnicza, żyzna i zasobna w składniki pokarmowe. Mięta potrzebuje sporo wilgoci, co również odróżnia ją od reszty zielnika. Dlatego trzeba dla niej przygotowywać osobne stanowiska – nie można jej uprawiać razem z oregano czy tymiankiem. Miłośnicy świeżych listków mięty w sałatce mogą ją z powodzeniem posadzić również w doniczkach na parapecie okna.

Przeczytaj również: Jak uprawiać rozmaryn

Uprawa mięty w ogrodzie

Nasiona wysiewamy na przełomie marca i kwietnia w inspekcie na rozsadę lub w maju bezpośrednio na stanowisko. Sadzonki sadzimy pod koniec maja, gdy minie niebezpieczeństwo przymrozków, w rozstawie ok. 30 cm. Miętę można również rozmnażać przez podział roślin wiosną i jesienią. Dzieląc kłącza należy zadbać, by przy każdej sadzonce pozostał fragment systemu korzeniowego. Innym sposobem na uzyskanie sadzonek mięty jest przysypanie wiosną młodych pędów ziemią. Ukorzenią się po kilkunastu dniach. Odkłady należy sadzić po ostatnich mrozach pod koniec maja. Mięta mocno rozrasta się, więc jej rozmnażanie nie stanowi problemu.

Miętę warto regularnie podcinać w czasie wzrostu, co sprawi, że silnie się rozkrzewi, a jednocześnie zyskamy aromatyczne gałązki do wykorzystania w kuchni, czy przygotowania napoi.

Mięta, podobnie jak większość ziół, nie potrzebuje silnego nawożenia. Jedynie w okresie wzrostu glebę można regularnie zasilać niewielkimi dawkami wieloskładnikowych nawozów mineralnych. Ziemię trzeba również odchwaszczać i lekko wzruszać, tak by zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza w podłożu. Miętę należy podlewać rzadko, ale obficie. Wprawdzie roślina dość dobrze znosi mrozy, jednak w bardzo niskich temperaturach może przemarznąć, dlatego przed zimą warto okryć grządkę warstwą kory i gałązek. Celem odmłodzenia, co kilka lat miętę należy wykopać, podzielić kłącza i przesadzić w nowe miejsce.

Polecamy: Smaczną i aromatyczną bazylię

Mięta na napój i do sałatki

Świeże liście są doskonałym dodatkiem do sałatek, warzyw i mięs (zwłaszcza jagnięciny). Latem warto wykorzystać ze świeżej mięty i przygotować orzeźwiający napój. Kilka gałązek mięty zalewamy na chwilę niewielką ilością gorącej wody, dodajemy sok z 1 cytryny, trochę cukru (lub miodu) i zalewamy ok. 1 litrem zimnej wody (może być mineralna, albo lekko gazowana). Można też dodać kostki lodu, a zamiast cytryny - sok z limonki lub pomarańczy.
Wbrew pozorom bardzo orzeźwiające działanie ma także gorący napar, przygotowany z zielonej herbaty, z dodatkiem świeżej mięty.

Suszenie mięty

Liście mięty zbiera się tuż przed kwitnięciem, gdy ich smak i zapach są najintensywniejsze. W pierwszym roku po posadzeniu można zrywać liście raz, pod koniec czerwca. W kolejnych latach dwukrotnie, przy czym pierwszy zbiór zazwyczaj przypada pod koniec maja. Liście należy suszyć w zacienionym, przewiewnym miejscu. Jeśli mamy suszarnię pamiętajmy, by temperatura w pomieszczeniu nie przekraczała 35°C. W wyższej temperaturze mięta traci bowiem dużą cześć aromatu. Suszoną miętę przechowywać należy w szczelnie zamkniętych pojemnikach w ciemnym miejscu.

Oceń artykuł
4,33 / 12 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Autor: Beata Czubaj

Polecamy Ci również

Zobacz także