Mięta to jedna z najbardziej znanych i najpowszechniej stosowanych roślin zielarskich. Nie jest wymagająca i można ją uprawiać nawet w doniczce.
Mięta dorasta do 60 a nawet 90 cm wysokości. Lubi przycinanie – wtedy rozkrzewia się i lepiej rośnie. Rozmnaża się ją przez podział kęp lub wysiew nasion, ale w związku z tym, że mięta rozrasta się jak perz, raczej należy ograniczać jej rozrost niż dosiewać. Sadzonki uzyskane z nasion zasianych na wiosnę, sadzi się w rozstawie co 30 cm. Dobrze sprawdza się jej uprawa w pojemnikach, daje nam ona możliwość kontrolowania rozrostu mięty. Liście i młode pędy zbiera się przez cały sezon, do kwitnienia. Kwiaty mięty należy obrywać, by zapobiec krzyżowaniu się gatunków.
Zastosowanie mięty
Cała roślina wydziela charakterystyczny odświeżająco-ożywczy aromat. Mięta ma szerokie zastosowanie w kuchni. Liście różnych odmian mięty zaparza się jako smaczną i orzeźwiającą herbatkę, a mięta pieprzowa dodawana jest do sosów, syropów, napojów, alkoholi i deserów również z dodatkiem czekolady. Jest ciekawym uzupełnieniem sałatek owocowych, młodych ziemniaków i groszku.
Przeczytaj również: Mięta jako symbol orzeźwienia
Olejkiem miętowym odstrasza się myszy i aromatyzuje tytoń, suszone liście włożone do szuflad czy szaf z pościelą nadają przedmiotom przyjemny zapach. Liście mięty mają również działanie lecznicze – odwar z nich leczy popękaną skórę rąk, dodany do kąpieli wzmacnia i orzeźwia. Picie naparu zaleca się w przypadku problemów z trawieniem, wzdęciami, zaziębieniem czy katarem. Miętowym olejkiem leczy się migreny, nerwobóle, a nawet bóle reumatyczne.
Pamiętajmy jednak, że jak każde zioło lecznicze, mięta powinna być stosowana z umiarem. Codzienne picie herbatki z mięty nie jest wcale tak zdrowe jak się powszechnie uważa.
Nie zapominajmy również o tym, że mięta jest efektowną rośliną o silnym i przyjemnym zapachu, więc wykorzystajmy jej walory dekoracyjne w ogrodzie. Dostępne są różne odmiany mięty, często o niezwykłych, wybarwionych liściach. Na zachodzie modne są też ziołowe trawniki – wiele odmian mięty jest odpornych na deptanie.
Cyperus
ja dodaję liście mięty do zwykłej herbaty (czarnej albo zielonej) - bardzo orzeźwia, a smakuje lepiej niż sama mięta. Można też dodać cytrynę. Polecam