Składniki:
- 70 dkg maślaków,
- 3-4 łyżki oliwy lub masła,
- ½ lampki białego wina (Bordeaux),
- sól, czarny pieprz, świeży rozmaryn do smaku,
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione lub drobno posiekane.
Najlepiej smakują z grzankami z białego pieczywa, z żółtym serem np. typu Cheddar.
Przygotowanie:
Maślaki oczyścić, obrać ze skórki i płukać krótko pod bieżącą wodą i osuszyć. Odciąć kapelusze i pokroić w plastry lub cząstki. Małe grzybki można pozostawić w całości.
Na patelni z grubym dnem rozgrzać masło lub oliwę. Na średnim ogniu dusić grzyby przez 10-15 minut cały czas mieszając. Na innej patelni, krótko (2-3 min) podsmażyć czosnek na łyżce oliwy i połączyć go
z grzybami. Do grzybów wlać wino i dusić całość jeszcze 5-10 minut. Pod koniec duszenia doprawić grzyby solą, czarnym pieprzem i rozmarynem (można wrzucić 2 całe gałązki
i przed podaniem wyjąć je). Grzyby podawać gorące, z grzankami i kieliszkiem białego wina, przybrane rozmarynem. Smacznego!