Maślaki w białym winie z grzankami

Maślaki w białym winie z grzankami

Składniki:

  • 70 dkg maślaków,
  • 3-4 łyżki oliwy lub masła,
  • ½ lampki białego wina (Bordeaux),
  • sól, czarny pieprz, świeży rozmaryn do smaku,
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione lub drobno posiekane.

Najlepiej smakują z grzankami z białego pieczywa, z żółtym serem np. typu Cheddar.

maślak

Przygotowanie:

Maślaki oczyścić, obrać ze skórki i płukać krótko pod bieżącą wodą i osuszyć. Odciąć kapelusze i pokroić w plastry lub cząstki. Małe grzybki można pozostawić w całości.
Na patelni z grubym dnem rozgrzać masło lub oliwę. Na średnim ogniu dusić grzyby przez 10-15 minut cały czas mieszając. Na innej patelni, krótko (2-3 min) podsmażyć czosnek na łyżce oliwy i połączyć go
z grzybami. Do grzybów wlać wino i dusić całość jeszcze 5-10 minut. Pod koniec duszenia doprawić grzyby solą, czarnym pieprzem i rozmarynem (można wrzucić 2 całe gałązki
i przed podaniem wyjąć je). Grzyby podawać gorące, z grzankami i kieliszkiem białego wina, przybrane rozmarynem. Smacznego!

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: blueswami.com

Polecamy Ci również

Zobacz także