Do przygotowania kolorowych ziołowych masełek możemy użyć dowolnego rodzaju warzyw, zależy to już od naszej fantazji kulinarnej.
Takie masełka są lżejsze i zdrowsze od tradycyjnego masła, są smaczne i apetycznie wyglądają na kanapkach. Można ich używać w codziennej kuchni lub jako urozmaicenia na przyjęcia.
Składniki:
- ½ kostki masła,
- szk. pietruszki,
- sól pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Świeżą i umytą pietruszkę obieramy z liści. Łodyżki odrzucamy a listki drobno szatkujemy
i ucieramy z solą i pieprzem. Następnie po łyżeczce dokładamy masło aż do zużycia wszystkich składników. Gotowe masełko odstawiamy na 10-20 minut w chłodne miejsce, ale nie do lodówki i podajemy na stół. Jeśli chcemy by wyglądało jeszcze bardziej apetycznie, możemy zrobić z niego kulki lub kostki.