Marynowana aronia

Marynowana aronia

owoce aroniiSkładniki:

  • 1 kg aronii,
  • pół szklanki octu 6 proc.,
  • 2 szklanki wody,
  • 0,4 kg cukru,
  • 1 dag soli.

Sposób przygotowania:

Zdrowe i dojrzałe owoce aronii obieramy z szypułek, myjemy i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy je przez 15 minut, a następnie odcedzamy. Owoce wkładamy do wyparzonych słoiczków, a sok z aronii, który pozostał po jej gotowaniu łączymy z cukrem, solą i octem, dodajemy goździki i kawałek cynamonu, mieszamy i zagotowujemy ponownie. Gorącą zalewą napełniamy słoiczki z aronią i natychmiast zamykamy je. Marynatę pasteryzujemy 15 minut. Taka marynata aroniowa jest pyszna do mięs i ryb na zimno.

Oceń artykuł
4,00 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: Katarzyna Laszczak

Polecamy Ci również

Zobacz także