Składniki:
- ½ opakowania makaronu wstążki,
- ½ kg szpinaku,
- 2-3 łyżki masła,
- 2-3 ząbki czosnku,
- opakowanie serka topionego,
- szklanka śmietanki,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.
Sposób przygotowania:
Obrany, umyty i osączony z wody szpinak, smażymy na maśle, na rozgrzanej patelni z dodatkiem zmiażdżonego czosnku przez 3-5 minut. Do przesmażonego szpinaku dodajemy śmietankę i serek topiony, całość energicznie mieszając, dusimy jakiś czas na średnim ogniu, aż serek się roztopi. W tym czasie gotujemy w osolonej wrzącej wodzie makaron. Powinien być al dente. Odcedzony makaron, dorzucamy do szpinaku, mieszamy, doprawiamy i podajemy jeszcze gorący, jako danie obiadowe lub ciepłą kolację. Najlepiej smakuje posypany startym parmezanem.