Makaronowe wstążki w zielonym sosie

Składniki:

  • ½ opakowania makaronu wstążki,
  • ½ kg szpinaku,
  • 2-3 łyżki masła,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • opakowanie serka topionego,
  • szklanka śmietanki,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.

Sposób przygotowania:

Obrany, umyty i osączony z wody szpinak, smażymy na maśle, na rozgrzanej patelni z dodatkiem zmiażdżonego czosnku przez 3-5 minut. Do przesmażonego szpinaku dodajemy śmietankę i serek topiony, całość energicznie mieszając, dusimy jakiś czas na średnim ogniu, aż serek się roztopi. W tym czasie gotujemy w osolonej wrzącej wodzie makaron. Powinien być al dente. Odcedzony makaron, dorzucamy do szpinaku, mieszamy, doprawiamy i podajemy jeszcze gorący, jako danie obiadowe lub ciepłą kolację. Najlepiej smakuje posypany startym parmezanem.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: archive.blisstree.com

Zobacz także