Składniki na 2 porcje:
- 10 dkg surowego wędzonego łososia,
- ½ opakowania makaronu,
- 150 ml śmietany 18%,
- 10 dkg rukoli,
- olej lub oliwa do smażenia,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie (al dente). Wędzonego łososia rozdrabniamy na dowolne, niezbyt małe cząstki i smażymy krótko 1-2 minuty na łyżce oleju, po czym dolewamy do niego śmietanę. Cały czas mieszając dusimy łososia w śmietanie 3-5 minut, doprawiamy świeżym pieprzem i ostrożnie solimy (wędzony łosoś jest dość słony). Makaron łączymy na patelni ze śmietanowym sosem i rukolą, ostrożnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Danie jest natychmiast gotowe do podania. Makaron z łososiem w sosie śmietanowym, podajemy skropiony sokiem z cytryny lub z ósemką cytryny na talerzu.