Makaron z łososiem w sosie śmietanowym i rukolą

0
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym i rukolą

Składniki na 2 porcje:

  • 10 dkg surowego wędzonego łososia,
  • ½ opakowania makaronu,
  • 150 ml śmietany 18%,
  • 10 dkg rukoli,
  • olej lub oliwa do smażenia,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

makaron z łososiem w sosie śmietanowym i rukolą

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie (al dente). Wędzonego łososia rozdrabniamy na dowolne, niezbyt małe cząstki i smażymy krótko 1-2 minuty na łyżce oleju, po czym dolewamy do niego śmietanę. Cały czas mieszając dusimy łososia w śmietanie 3-5 minut, doprawiamy świeżym pieprzem i ostrożnie solimy (wędzony łosoś jest dość słony). Makaron łączymy na patelni ze śmietanowym sosem i rukolą, ostrożnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Danie jest natychmiast gotowe do podania. Makaron z łososiem w sosie śmietanowym, podajemy skropiony sokiem z cytryny lub z ósemką cytryny na talerzu.

Oceń artykuł
4,50 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: sumpsimus.wordpress.com

Polecamy Ci również

Zobacz także