Makaron z kalafiorem

Składniki na 2 porcje:

  • ½ opakowania makaronu wstążki,
  • kalafior,
  • koncentrat pomidorowy,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz, bazylia,
  • por

Sposób przygotowania:

Podzielonego na różyczki kalafiora gotujemy w wodzie z solą i cukrem (al dente) odsączamy na sicie. W ten sam sposób gotujemy makaron i odcedzamy go. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojony w talarki por i przesmażamy go krótko 2-3 minuty. Następnie do pora dorzucamy kalafior i ugotowany makaron. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, a całość dusimy razem z przyprawami 10-15 minut. Gotowe danie podajemy z dużą ilością świeżej bazylii. Można też posypać je startym parmezanem.

Oceń artykuł
4,50 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: simplyrecipes.com

Zobacz także