Makaron w sosie szpinakowym z serem pleśniowym

Składniki:

  • ½ kg szpinaku,
  • 10 dag sera pleśniowego (sera„lazur”),
  • 1 czerwona cebula lub por,
  • szklanka śmietanki,
  • 1-3 łyżek masła,
  • 1-3 łyżek oleju,
  • sól, pieprz, czosnek do smaku.

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanej patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w piórka czerwoną cebulkę lub por
i poszatkowany drobno czosnek. Po 2-3 minutach dodajemy umyty i grubo posiekany szpinak (może być mrożony), dusimy 2 do 5 minut a następnie łączymy ze śmietaną i rozkruszonym serem pleśniowym. Całość mieszamy, aż ser roztopi się, doprawimy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
W tym czasie gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie makaron (spaghetti lub wstążki), odcedzamy makaron, gdy jest al dente, na patelni łączymy z masą szpinakowo serową. Podajemy na gorąco jako samodzielne danie obiadowe.

Oceń artykuł
3,75 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: giulianohazan.com

Zobacz także