Składniki:
- ½ kg szpinaku,
- 10 dag sera pleśniowego (sera„lazur”),
- 1 czerwona cebula lub por,
- szklanka śmietanki,
- 1-3 łyżek masła,
- 1-3 łyżek oleju,
- sól, pieprz, czosnek do smaku.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni podsmażamy na maśle pokrojoną w piórka czerwoną cebulkę lub por
i poszatkowany drobno czosnek. Po 2-3 minutach dodajemy umyty i grubo posiekany szpinak (może być mrożony), dusimy 2 do 5 minut a następnie łączymy ze śmietaną i rozkruszonym serem pleśniowym. Całość mieszamy, aż ser roztopi się, doprawimy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
W tym czasie gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie makaron (spaghetti lub wstążki), odcedzamy makaron, gdy jest al dente, na patelni łączymy z masą szpinakowo serową. Podajemy na gorąco jako samodzielne danie obiadowe.