Majonez o intensywnym, lekko pikantnym smaku i aromacie, jego receptura inspirowana jest tradycyjnym prowansalskim przepisem na majonez czosnkowy – aioli, odrobinę zmodyfikowana na nasze warunki.
Składniki:
- szk. dobrej jakości majonezu,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1-2 łyżki soku z pomarańczy i cytryny,
- szczypta szafranu najlepiej w nitkach,
- świeżo zmielony biały pieprz.
Sposób przygotowania:
W lekko nagrzanym piekarniku (40-50°C) przypiekamy szafranowe nitki przez 2-3 minuty, co pozwoli w pełni wydobyć ich smak, następnie rozcieramy je w moździerzu i łączymy z gotowym majonezem. Dodajemy do niego zmiażdżony czosnek, 1-2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
i pomarańczy, ale nie za dużo, by majonez nie był zbyt lejący, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Majonez szafranowy wstawiamy na 10 minut do lodówki i podajemy do grzanek z białego pieczywa, ryżu, grillowanych warzyw czy ryb.