Łosoś zapiekany ze szparagami

Łosoś zapiekany ze szparagami

łosoś ze szparagamiSkładniki na 2 porcje:

  • 2 filety z łososia,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • pęczek szalotki ze szczypiorkiem,
  • 1 cytryna,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i biały pieprz.

Sposób przygotowania:

Filety z łososia doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na moment. W tym czasie obieramy szparagi i odcinamy z nich twarde końcówki. Dno naczynia żaroodpornego naczynia smarujemy oliwą, układamy na nim filety z łososia-skórą do dołu, a następnie szparagi. Całość posypujemy drobno pokrojoną szalotką i szczypiorkiem oraz posypujemy świeżym białym pieprzem i skrapiamy oliwą. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika na około 25-30 minut.

Oceń artykuł
4,20 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: magluto.com

Polecamy Ci również

Zobacz także