Lody szafranowe

Lody szafranowe

Nikomu nie trzeba zachwalać lodów, zwłaszcza latem, ale te domowe, są naprawdę pyszne i warto włożyć w nie odrobinę pracy i czasu.

lody szafranoweSkładniki:

  • szczypta szafranu,
  • ½ szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 ½ śmietany kremówki.

Sposób przygotowania:

Szafran zaparzyć w odrobinie wody. 2 żółtka z cukrem ubić mikserem na krem. Śmietanę ubić na sztywno, dodać roztwór szafranu, wymieszać ostrożnie łyżką, dodać porcjami żółtka z cukrem i równie ostrożnie połączyć w całość. Wstawić do zamrażalnika, a gdy krem zacznie krystalizować się na bokach, zmiksować i ponownie odstawić do zamrażalnika. Powtarzać tę czynność jeszcze 2 razy. Następnie ubić pianę z pozostałych białek, wymieszać ostrożnie z lodami i wstawić do zamrażalnika do czasu, aż całkowicie się zamrożą. Razem z pianą z białek można dodać orzechy, cząstki czekolady czy inne bakalie. Lody te najlepiej smakują polane likierem lub ajerkoniakiem.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: fearlesskitchen.com

Polecamy Ci również

Zobacz także