Lody czekoladowo miętowe

Nikomu nie trzeba zachwalać lodów, zwłaszcza latem, ale te domowe, są naprawdę pyszne i warto włożyć w nie odrobinę pracy i czasu.

Składniki:

  • 1 szklanka świeżych liści mięty,
  • ½ szklanki cukru,
  • tabliczka czekolady,
  • 2 jajka,
  • 1 ½ śmietany kremówki.

Sposób przygotowania:

Liście mięty zmiksować z cukrem. Na garnku z gotującą się wodą położyć miskę i stopić w niej pokruszoną czekoladę. Wyjąć z kąpieli wodnej, dodać 2 żółtka, ubić mikserem na krem, odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać porcjami zmiksowaną miętę z cukrem, wymieszać ostrożnie łyżką, dodać porcjami żółtka z czekoladą i równie ostrożnie połączyć w całość. Wstawić do zamrażalnika, a gdy krem zacznie krystalizować się na bokach zmiksować i ponownie odstawić do zamrażalnika. Powtarzać tę czynność jeszcze 2 razy. Następnie ubić pianę z pozostałych białek, wymieszać ostrożnie z lodami i wstawić do zamrażalnika do czasu aż całkowicie się zamrożą. Razem z pianą z białek można dodać orzechy, cząstki czekolady czy inne bakalie. Najlepiej smakują polane płynną czekoladą lub likierem miętowym.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: Wielka Księga Ziół

Zdjęcia: gianninewyork.com

Zobacz także