Leczo z cukinii jest łatwe w przygotowaniu. Można je zrobić zarówno w wersji z mięsem, jak i wegetariańskiej.
Składniki:
- 1kg cukinii,
- 1 kg pomidorów lub koncentrat pomidorowy,
- 4 duże cebule,
- ½ kg mięsa,
- ½ kg pieczarek,
- ½ kg papryki,
- 3-4 łyżki oleju,
- sól, pieprz, słodka papryka, tymianek lub oregano do smaku.
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać pokrojoną w dość dużą kostkę cebulę, pieczarki, paprykę, cukinię i pomidory. W razie konieczności można wlać odrobinę wody lub soku pomidorowego. Całość dusić do miękkości, z dodatkiem soli, słodkiej papryki, pieprzu i tymianku około 30-50 minut,. Najlepiej smakuje z plackami ziemniaczanymi.
Cyperus
fajny przepis - ja robię leczo bez mięsa, ale też wychodzi bardzo dobre