Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem

lasagne ze szpinakiemSkładniki:

  • 1 paczka lasagne,
  • 1 kg szpinaku,
  • ½ kg sera białego,
  • 4 jajka,
  • 2-3 ząbki drobno posiekanego czosnku,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku,
  • parmezan lub żółty ser do posypania.

Sposób przygotowania:

Płaty makaronu lasagne gotujemy al dente, następnie wyjmujemy je z wrzątku i na chwilę zanurzamy do naczynia z zimną wodą, by zahartować je. Płaty lasagne rozkładamy pojedynczo na ściereczce do osuszenia. Nie składać, bo skleją się!
Biały ser rozdrabniamy widelcem, mieszamy z 2 surowymi jajkami, przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem. Szpinak myjemy, sparzamy wrzątkiem, osączamy na sicie i grubo szatkujemy, a następnie łączymy go z 2 surowymi jajkami i przyprawami.
W tym czasie trzeba wysmarować masłem, podłużne naczynie żaroodporne i w nim warstwami układać płaty makaronu następnie ser, szpinak i ponownie płat makaronu. Nadzienia i płatów lasagne powinno wystarczyć na dwie takie warstwy. Na koniec ostatnią warstwę posypujemy parmezanem lub startym żółtym serem. Lasagne, pieczemy w nagrzanym do180ºC piekarniku, przez 30 - 40 minut, aż ser się zezłoci.

Oceń artykuł
4,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: mediterrasiancooking.com

Polecamy Ci również

Zobacz także