Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym

0
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym

Składniki na ciasto:

  • szklanka mąki,
  • woda,
  • 1 lub 2 jajka,
  • sól

oraz

  • kwiaty czarnego bzu czyli całe baldachy z łodyżkami,
  • sok lub syrop owocowy do polania dania

Przygotowanie:

Z mąki wody i jajek, zrobić półpłynne, lekko posolone ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Baldachy moczyć w cieście i smażyć w głębokim oleju, aż nabiorą złoto rumianego koloru.
Najlepiej smakują polane syropem z czarnego bzu, malin lub miodem

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Źródło: wg. Roberta Makłowicza

Zdjęcia: Katarzyna Laszczak

Polecamy Ci również

Zobacz także