Składniki:
- 4 pałki kurczaka,
- szklanka wydrylowanych wiśni lub konfitury wiśniowej,
- szklanka czerwonego wytrawnego wina,
- 1-3 łyżki cukru,
- ocet winny lub balsamiczny,
- sól,
- pieprz, goździki, rozmaryn,
- olej.
Sposób przygotowania
Mięso marynujemy w zalewie z oleju i przypraw, bez soli!, co najmniej 2-3 godziny. Następnie obsmażamy na patelni na złoty kolor, ze wszystkich stron i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Zalewamy resztą marynaty, winem, wiśniami i pieczemy w nagrzanym piekarniku około godziny. Mięso wyjmujemy na półmisek, a sos przelewamy na patelnię, doprawiamy octem balsamicznym, cukrem, solą i pieprzem do smaku. Pieczonego kurczaka, podajemy polanego sosem wiśniowym, z pieczonymi ziemniakami i surówkami.