Kurczak z wiśniami

Składniki:

  • 4 pałki kurczaka,
  • szklanka wydrylowanych wiśni lub konfitury wiśniowej,
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina,
  • 1-3 łyżki cukru,
  • ocet winny lub balsamiczny,
  • sól,
  • pieprz, goździki, rozmaryn,
  • olej.

Sposób przygotowania

Mięso marynujemy w zalewie z oleju i przypraw, bez soli!, co najmniej 2-3 godziny. Następnie obsmażamy na patelni na złoty kolor, ze wszystkich stron i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Zalewamy resztą marynaty, winem, wiśniami i pieczemy w nagrzanym piekarniku około godziny. Mięso wyjmujemy na półmisek, a sos przelewamy na patelnię, doprawiamy octem balsamicznym, cukrem, solą i pieprzem do smaku. Pieczonego kurczaka, podajemy polanego sosem wiśniowym, z pieczonymi ziemniakami i surówkami.

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: pahonia.org

Zobacz także