Kurczak w jabłkach z jarzębiną

0
Kurczak w jabłkach z jarzębiną

kurczak pieczony z jabłkami i jarzębinąSkładniki:

  • cały kurczak,
  • 1 cebula,
  • winne jabłka,
  • suszone borowiki,
  • sól pieprz, papryka słodka, rozmaryn, curry do smaku,
  • oliwa,
  • jarzębina na ostro do mięs.

Sposób przygotowania:

Z łyżki oliwy i przypraw (bez soli!) przygotować marynatę, pozostawić w niej kurczaka na całą noc. Cebulę i jabłka obrać i pokroić w części. W naczyniu żaroodpornym umieścić kurczaka w marynacie, do jego wnętrza i po jego bokach ułożyć cebulę, jabłka, borowiki i jarzębinę. Polać odrobiną oliwy, posolić i wstawić do piekarnika na 1,5-2 godzin. W miarę potrzeby podlewać wodą. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami, polany jarzębiną na ostro.

Oceń artykuł
4,25 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: soup-tuesday.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także