Kruche ciasto z jeżynami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki krupczatki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • kostka masła,
  • 2 żółtka,
  • łyżka kwaśniej śmietany,
  • kilka łyżek dżemu pomarańczowego,
  • szklanka kremówki,
  • łyżka cukru,
  • zagęstnik,
  • 3 szklanka jeżyn,
  • tłuszcz do wysmarowania formy.

Sposób przygotowania:

Do maleksera wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy rozdrobnione masło, żółtka i wyrabiamy ciasto. Gdyby było zbyt gęste możemy dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy nim dno i boki wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Nakłute w kilku miejscach ciasto, pieczemy w nagrzanym do 220ºC piekarniku przez 20 minut. Schłodzone wyjmujemy z tortownicy, delikatnie zsuwamy na płaską paterę lub talerz a następnie wewnętrzną stronę ciasta smarujemy dżemem. Tuż przed podaniem ubijamy śmietanę. Ubitą na sztywną pianę kremówkę z dodatkiem stabilizatora, mieszamy z jeżynami i przekładamy na ciasto, które natychmiast podajemy.

Oceń artykuł
4,25 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i dodaj swój komentarz

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: cookiesonfriday.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także