Owoce w kuchni nieodmiennie kojarzą nam się z ciastami. Oto jeden z przepisów z pozoru zwykłe, kruche ciasto, które jest jednak niezwykle pyszne.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki krupczatki,
- 1 szklanka mąki,
- 200 g masła lub margaryny,
- ½ szklanki cukru,
- szczypta soli,
- 6 żółtek.
Nadzienie:
- 6 dużych gruszek,
- kilka goździków,
- kandyzowana skórka pomarańczy,
- sok z ½ cytryny.
„Pierzynka”:
- 6 białek,
- ½ szklanki cukru,
- szczypta soli,
- łyżka zimnej wody,
- aromat pomarańczowy.
Sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z solą i cukrem, dosypać całą mąkę i zimne pokrojone masło, składniki połączyć szybko ze sobą i wstawić do zamrażalnika na czas przygotowania nadzienia. Gruszki obrać ze skórki, wydrążyć i pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach tarki. Następnie z odrobiną wody lub lepiej soku pomarańczowego, gotować w garnku z sokiem z cytryny, kandyzowaną skórką pomarańczy i goździkami, aż gruszki zmiękną. Blachę o trzech bokach, lekko posmarować tłuszczem i wylepić większą częścią ciasta, na ciasto nałożyć mus z gruszek i wstawić do gorącego piekarnika. Piec w nagrzanym do 180ºC około 40-45 minut. W tym czasie ubić białka na sztywno.(Łatwiej ubija się zimne białka z dodatkiem szczypty soli i zimnej wody, a nawet kostki lodu.) Pod koniec do sztywnej piany z białek, dodajemy cukier z odrobiną soli i cukrem i ubijamy dalej, aż cukier całkowicie się rozpuści. Bezą przykrywamy ciasto, na krótko przed końcem pieczenia około 10 minut.