Kruche ciasto z gruszkami pod bezową pierzynką

Kruche ciasto z gruszkami pod bezową pierzynką

Owoce w kuchni nieodmiennie kojarzą nam się z ciastami. Oto jeden z przepisów z pozoru zwykłe, kruche ciasto, które jest jednak niezwykle pyszne.

kruche ciasto z gruszkami pod bezową pierzynką

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki krupczatki,
  • 1 szklanka mąki,
  • 200 g masła lub margaryny,
  • ½ szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • 6 żółtek.

Nadzienie:

  • 6 dużych gruszek,
  • kilka goździków,
  • kandyzowana skórka pomarańczy,
  • sok z ½  cytryny.

gruszka„Pierzynka”:

  • 6 białek,
  • ½ szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • łyżka zimnej wody,
  • aromat pomarańczowy.

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z solą i cukrem, dosypać całą mąkę i zimne pokrojone masło, składniki połączyć szybko ze sobą i wstawić do zamrażalnika na czas przygotowania nadzienia. Gruszki obrać ze skórki, wydrążyć i pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubych oczkach tarki. Następnie z odrobiną wody lub lepiej soku pomarańczowego, gotować w garnku z sokiem z cytryny, kandyzowaną skórką pomarańczy i goździkami, aż gruszki zmiękną. Blachę o trzech bokach, lekko posmarować tłuszczem i wylepić większą częścią ciasta, na ciasto nałożyć mus z gruszek i wstawić do gorącego piekarnika. Piec w nagrzanym do 180ºC około 40-45 minut. W tym czasie ubić białka na sztywno.(Łatwiej ubija się zimne białka z dodatkiem szczypty soli i zimnej wody, a nawet kostki lodu.) Pod koniec do sztywnej piany z białek, dodajemy cukier z odrobiną soli i cukrem i ubijamy dalej, aż cukier całkowicie się rozpuści. Bezą przykrywamy ciasto, na krótko przed końcem pieczenia około 10 minut.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: linesfromlinderhof.blogspot.com, Wikipedia

Polecamy Ci również

Zobacz także