Kruche ciasto z borówką amerykańską

Kruche ciasto z borówką amerykańską

borówki amerykańskieSkładniki:

  • 3 szklanki mąki krupczatki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • kostka masła,
  • 2 żółtka,
  • łyżka kwaśniej śmietany,
  • kilka łyżek dżemu jagodowego lub morelowego,
  • szklanka kremówki,
  • łyżka cukru,
  • zagęstnik,
  • 3 szklanki owoców borówki amerykańskiej,
  • tłuszcz do wysmarowania formy.

Sposób przygotowania:

Do maleksera wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy rozdrobnione masło, żółtka i wyrabiamy ciasto. Gdyby było zbyt gęste możemy dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy
i wyklejamy nim dno i boki wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Nakłute w kilku miejscach ciasto, pieczemy w nagrzanym do 220ºC piekarniku przez 20 min. Schłodzone wyjmujemy z tortownicy, delikatnie zsuwamy na płaską paterę lub talerz, a następnie wewnętrzną stronę ciasta smarujemy dżemem. Tuż przed podaniem ubijamy śmietanę. Ubitą na sztywną pianę kremówkę z dodatkiem stabilizatora, mieszamy z borówkami i przekładamy na ciasto, które natychmiast podajemy.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: seasaltwithfood.com

Polecamy Ci również

Zobacz także