Krokiety ziemniaczane

0
Krokiety ziemniaczane

Składniki:

  • ½ kg pieczarek,
  • 4 –5 średnich ziemniaków,
  • cebulka lub szczypiorek,
  • jajko,
  • tarta bułka,
  • świeży tymianek, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, jeszcze gorące obrać i zmielić. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju z dodatkiem przypraw i przestudzić. Jajko połączyć ze zmielonymi ziemniakami, cebulką i pieczarkami w gęstą masę, doprawić ja do smaku pieprzem i świeżym tymiankiem, jeśli jest to konieczne dodać tartą bułkę. Z masy formować podłużne wałeczki, obtaczać je w tartej bułce i smażyć na złoto na rozgrzanym oleju. Podawać z surówkami i ostrymi sosami.

Oceń artykuł
4,25 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zobacz także