Intensywna w smaku, przepyszna zupa ze szparagów.
Składniki na 4 porcje:
- 2 pęczki zielonych szparagów,
- 2 szk. bulionu,
- ½ szk. słodkiej śmietanki,
- ½ pęczka szalotki,
- ząbek czosnku,
- kilka łyżek masła i oliwy ziołowej,
- świeża bazylia,
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej do smaku,
- ½ okrągłego sera camembert.
Sposób przygotowania:
Szparagi myjemy, obieramy i odcinamy twarde końce. Odcinamy główki i odkładamy je. Szparagi kroimy na kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości. W tym czasie podsmażamy na patelni szalotkę, początkowo na maśle, następnie łączymy ją z poszatkowanym drobno czosnkiem i dolewamy oliwy. Dusimy kilka minut, po czym wlewamy całą zawartość patelni, do gotujących się szparagów, dorzucamy gałązki bazylii (w całości) i główki szparagów. Krótko gotujemy wszystko razem.
Wyjmujemy główki szparagów a zupę przyprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy chwilę ostygnie miksujemy na gładki krem, który ponownie wlewamy do garnka łączymy go ze słodką śmietanką. Podajemy na gorąco z groszkiem ptysiowym lub bagietką. Dekorujemy główkami szparagów, gałązką bazylii z pokruszonym serem camembert, który roztapia się na talerzu.