Krem ze szparagów

Krem ze szparagów

Intensywna w smaku, przepyszna i niezwykle zielona zupa ze szparagów.

krem ze szparagówSkładniki na 4 porcje:

  • 2 pęczki zielonych szparagów,
  • 2 szk. bulionu,
  • ½ szk. słodkiej śmietanki,
  • ½ pęczka szalotki,
  • ząbek czosnku,
  • kilka łyżek masła i oliwy ziołowej,
  • świeża bazylia,
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej do smaku,
  • ½  okrągłego sera camembert.

Sposób przygotowania:

Szparagi myjemy, obieramy i odcinamy twarde końce. Odcinamy główki i odkładamy je. Szparagi kroimy na kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości. W tym czasie podsmażamy na patelni szalotkę, początkowo na maśle, następnie łączymy ją z poszatkowanym drobno czosnkiem
i dolewamy oliwy. Dusimy kilka minut, po czym wlewamy całą zawartość patelni, do gotujących się szparagów, dorzucamy gałązki bazylii (w całości) i główki szparagów. Krótko gotujemy wszystko razem. Wyjmujemy główki szparagów a zupę przyprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy chwilę ostygnie miksujemy na gładki krem, który ponownie wlewamy do garnka łączymy go ze słodką śmietanką. Podajemy na gorąco z groszkiem ptysiowym lub bagietką. Dekorujemy główkami szparagów, gałązką bazylii z pokruszonym serem camambert, który roztapia się na talerzu.

Oceń artykuł
4,80 / 5 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: fortheloveofcooking-recipes.blogspot.com

Polecamy Ci również

Zobacz także