Składniki:
- 1 bulwa selera,
- 1 por,
- ½ szk. orzechów włoskich,
- ½ szk. startego żółtego sera,
- ½ szk. śmietany,
- 2 l bulionu,
- 1-2 łyżki oleju,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
Obrany seler zetrzeć na grubych oczkach tarki, por posiekać drobno. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć warzywa, a następnie dusić aż zmiękną, wówczas dodać posiekane orzechy i chwilę smażyć mieszając. Całość zalać bulionem, doprawić i gotować jeszcze około 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Wreszcie zupę zmiksować, połączyć ze śmietaną, raz jeszcze doprowadzić do wrzenia i podawać gorącą. Na wierzch posypać żółtym serem i świeżo zmielonym pieprzem. Najlepiej smakuje z grzankami.