Krem z selera z orzechami

Krem z selera z orzechami

Składniki:

  • 1 bulwa selera,
  • 1 por,
  • ½ szk. orzechów włoskich,
  • ½ szk. startego żółtego sera,
  • ½ szk. śmietany,
  • 2 l bulionu,
  • 1-2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

krem z selera i orzechami

Sposób przygotowania:

Obrany seler zetrzeć na grubych oczkach tarki, por posiekać drobno. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć warzywa, a następnie dusić aż zmiękną, wówczas dodać posiekane orzechy i chwilę smażyć mieszając. Całość zalać bulionem, doprawić i gotować jeszcze około 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Wreszcie zupę zmiksować, połączyć ze śmietaną, raz jeszcze doprowadzić do wrzenia i podawać gorącą. Na wierzch posypać żółtym serem i świeżo zmielonym pieprzem. Najlepiej smakuje z grzankami.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: ricardocuisine.com

Polecamy Ci również

Zobacz także