Krem z brokułów

Krem z brokułów

Gęsta, kremowa zupa o intensywnie zielonym kolorze brokułów  i ciekawym aromacie migdałów. Popisowe danie, które powinno pojawić się w menu każdej pani domu.

krem z brokułówSkładniki:

  • brokuł,
  • 3 gruszki,
  • ½ szk. startego żółtego sera,
  • 3-4 łyżki migdałów w płatkach,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • por,
  • 2-3 łyżki masła,
  • 1 litr bulionu drobiowego,
  • 1 szk. śmietany,
  • sól,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:
Migdały prażymy na suchej patelni a obrane i umyte brokuły dzielimy na różyczki.
Na dnie garnka rozgrzewamy masło, przesmażamy na nim pokrojony drobno por, płatki owsiane oraz pokrojone w drobną kostkę łodygi brokuła i gruszki ze skórką. Podsmażamy ok. 10 min. na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie zalewamy wszystko bulionem, śmietaną, dorzucamy płatki migdałowe i różyczki brokuła. Przez 10-15 min, dusimy wszystko na małym ogniu. Pod koniec dodajemy starty żółty ser i po dokładnym wymieszaniu, zestawiamy zupę z ognia, by ser rozpuścił się. Zupę miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem musimy ją raz jeszcze podgrzać. Można ją udekorować całymi, gotowanymi różyczkami brokuła.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Źródło: njchef.wordpress.com

Polecamy Ci również

Zobacz także