Gęsta, kremowa zupa o intensywnie zielonym kolorze brokułów i ciekawym aromacie migdałów. Popisowe danie, które powinno pojawić się w menu każdej pani domu.Składniki:
- brokuł,
- 3 gruszki,
- ½ szk. startego żółtego sera,
- 3-4 łyżki migdałów w płatkach,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- por,
- 2-3 łyżki masła,
- 1 litr bulionu drobiowego,
- 1 szk. śmietany,
- sól,
- pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Migdały prażymy na suchej patelni a obrane i umyte brokuły dzielimy na różyczki.
Na dnie garnka rozgrzewamy masło, przesmażamy na nim pokrojony drobno por, płatki owsiane oraz pokrojone w drobną kostkę łodygi brokuła i gruszki ze skórką. Podsmażamy ok. 10 min. na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie zalewamy wszystko bulionem, śmietaną, dorzucamy płatki migdałowe i różyczki brokuła. Przez 10-15 min, dusimy wszystko na małym ogniu. Pod koniec dodajemy starty żółty ser i po dokładnym wymieszaniu, zestawiamy zupę z ognia, by ser rozpuścił się. Zupę miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem musimy ją raz jeszcze podgrzać. Można ją udekorować całymi, gotowanymi różyczkami brokuła.