Krem z agrestu i kwiatów dzikiego bzu

Krem z agrestu i kwiatów dzikiego bzu

To deser oryginalny o ożywczym smaku i niespotykanym miodowym aromacie.
Z pewnością zrobi wrażenie nawet na najbardziej wybrednych gościach. Poza tym jest łatwy do przygotowania i niedrogi.

agrestSkładniki na 4 porcje:

  • 45 dag owoców świeżego i obranego agrestu,
  • 5-10 baldachów kwiatu dzikiego bzu,
  • ½ szk. wody,
  • 1 szklanka cukru lub do smaku,
  • 6 dag masła,
  • 3 jaja,
  • bita śmietana.

Przygotowanie:

Agrest i kwiaty dzikiego bzu gotować w wodzie aż będą miękkie. Po ugotowaniu kwiaty usunąć a owoce agrestu zmiksować. Zmiksowaną masę połączyć z cukrem i podgrzewać na średnim ogniu.
Na tym etapie, półprodukt można przelać do butelek zamknąć i przechowywać w lodówce. Można stosować go jako syrop do dań owocowych lub po rozcieńczeniu wodą, jako napój na gorące dni, doskonale gaszący pragnienie.
By przyrządzić kremowy deser, osłodzoną masę z owoców agrestu i kwiatów bzu, miksujemy
z masłem i podgrzewamy na średnim ogniu. Po lekkim schłodzeniu, do masy dodajemy roztrzepane całe jaja, a następnie lekko podgrzewamy aż całość zgęstnieje. Nie gotujemy. Deser przekładamy do salaterek, przybieramy bitą śmietaną i sezonowymi kwiatami, na przykład ogórecznika lub nasturcji.

Oceń artykuł
5,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: monadnockberries.com

Polecamy Ci również

Zobacz także