Krem jajeczno szafranowy

Składniki:

  • 4 żółtka,
  • 8 łyżeczek cukru,
  • szklanka śmietany kremówki,
  • 100 ml. Ajerkoniaku,
  • pół tabliczki białej czekolady.

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z cukrem i szafranem na puszystą masę. Czekoladę zetrzeć na tarce. Śmietanę ubić na sztywną pianę. Kogel-mogel połączyć z ajerkoniakiem, czekoladą i bitą śmietaną. Powstałą masą napełnić nieduże foremki lub miseczki i wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Deser podajemy wyjęty z foremek na płaskie talerze, polany odrobiną ajerkoniaku.

Oceń artykuł
4,50 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: saffron4u.com

Zobacz także