Krem jajeczno-czekoladowy z miętą

Składniki:

  • 4 żółtka,
  • 8 łyżeczek cukru,
  • szklanka śmietany kremówki,
  • 100 ml. likieru miętowego,
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą białą masę. Czekoladę zetrzeć na tarce. Śmietanę ubić na sztywną pianę. Kogel-mogel połączyć z likierem miętowym, czekoladą i bitą śmietaną. Powstałą masą napełnić nieduże foremki lub miseczki i wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Deser podajemy wyjęty z foremek, na płaskie talerze, polany odrobiną miętowego likieru i przybrany gałązką mięty.

Oceń artykuł
4,67 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: fotolia

Zobacz także