Kotlety z piersi kurczaka ze szparagami

Danie łatwe do przyrządzenia i wykwintne jednocześnie. Jest to dobry pomysł na obiad, którym chcemy zachwycić gości.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka tartej bułki,
  • 1 łyżka posiekanych migdałów,
  • olej,
  • sól, pieprz,
  • 1 kg szparagów,
  • 1 łyżka masła,

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka myjemy, i dzielimy wzdłuż na kotlety. Z pieprzu, słodkiej papryki, curry i oleju przygotowujemy gęstą marynatę, którą nacieramy mięso i pozostawiamy w niej na minimum 2 do 8 godzin. W międzyczasie przygotowujemy szparagi. Obieramy je (idealny jest do tego nóż szczelinowy) odcinamy twarde części i myjemy. Następnie wiążemy szparagi bawełnianą nitką
w pęczki i gotujemy przez 10 min, na stojąco w wysokim i wąskim garnku, przy czym główki szparagów ze względu na to, że są miękkie, powinny lekko wystawać ponad wodę. Wodę solimy
i dodajemy do niej odrobinę masła. Gdy szparagi gotują się możemy usmażyć kotlety drobiowe.
W płaskim naczyniu roztrzepujemy jajko, przyprawiamy je solą i pieprzem. Do drugiego płaskiego naczynia wsypujemy tartą bułkę i mieszamy ją z płatkami migdałów. Mięso moczymy w jajku, obtaczamy w panierce i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto, po 5 min. Z każdej strony. Gdy wszystkie kotlety są gotowe, nakładamy je na talerze obok szparagów i podajemy gorące na stół, przybrane zieleniną i plastrami cytryny. Na szparagi można położyć wiórki zimnego masła.

Oceń artykuł
5,00 / 3 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Redakcja

Zdjęcia: bonchicbongastronomique.com

Zobacz także