Kotlety jagnięce z porzeczką i serem

Składniki:

  • 2 kotlety jagnięce z kostką,
  • oliwa,
  • 2 łyżki stołowe miodu,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • rozmaryn,
  • pleśniowy ser kozi,
  • szklanka soku z czarnej porzeczki,
  • ½ szk. czarnej porzeczki,
  • pieprz, sól.

Sposób przygotowania:

Z łyżki oliwy i łyżki miodu, zmiażdżonego czosnku i rozmarynu zrobić marynatę, posmarować nią mięso i odstawić, na co najmniej 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso lekko osolić i obsmażyć na oliwie z obu stron aż się zrumieni. Kotleciki przełożyć do naczynia żaroodpornego (patelni nie myć!), przykryć każdy kawałkiem sera i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC, do momentu, gdy ser na mięsie zacznie się rumienić. W międzyczasie przygotowujemy sos porzeczkowy. Na olej, który pozostał po smażeniu mięsa wlać sok z czarnej porzeczki, dodać miód, sól, owoce porzeczki, rozmaryn i świeży pieprz, całość utrzymać na średnim ogniu przez 5 minut, by sos zredukował się i nabrał konsystencji syropu. Kotleciki jagnięce układamy na talerzu, polewamy sosem i podajemy posypane świeżym pieprzem. Najlepiej smakują ze smażonym krótko na maśle świeżym szpinakiem.

Oceń artykuł
4,00 / 2 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: fotolia

Zobacz także