Składniki:
- 2 kotlety jagnięce z kostką,
- oliwa,
- 2 łyżki stołowe miodu,
- 1-2 ząbki czosnku,
- rozmaryn,
- pleśniowy ser kozi,
- szklanka soku z czarnej porzeczki,
- ½ szk. czarnej porzeczki,
- pieprz, sól.
Sposób przygotowania:
Z łyżki oliwy i łyżki miodu, zmiażdżonego czosnku i rozmarynu zrobić marynatę, posmarować nią mięso i odstawić, na co najmniej 2 godziny do lodówki. Po tym czasie mięso lekko osolić i obsmażyć na oliwie z obu stron aż się zrumieni. Kotleciki przełożyć do naczynia żaroodpornego (patelni nie myć!), przykryć każdy kawałkiem sera i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC, do momentu, gdy ser na mięsie zacznie się rumienić. W międzyczasie przygotowujemy sos porzeczkowy. Na olej, który pozostał po smażeniu mięsa wlać sok z czarnej porzeczki, dodać miód, sól, owoce porzeczki, rozmaryn i świeży pieprz, całość utrzymać na średnim ogniu przez 5 minut, by sos zredukował się i nabrał konsystencji syropu. Kotleciki jagnięce układamy na talerzu, polewamy sosem i podajemy posypane świeżym pieprzem. Najlepiej smakują ze smażonym krótko na maśle świeżym szpinakiem.