Konfitury z dzikiego bzu

0
Konfitury z dzikiego bzu

Składniki:

  • 1 kg świeżych,
  • 1 kg cukru,
  • niepełna szklanka wody.

Sposób przyrządzania:

Umyte, obrane z szypułek i osuszone owoce zasypujemy połową cukru i odstawiamy na 5-6 godzin. Resztę cukru zagotowujemy z niepełną szklanką wody i dodajemy do owoców z cukrem, które przez ten czas powinny puścić sok. Całość smażymy kilka minut, a następnie odstawiamy z ognia. Podsmażanie powtarzamy kilka razy, by odparować wodę. Aby konfitury nie przypalały się trzeba je co jakiś czas mieszać. Kiedy ich konsystencja jest już odpowiednia a same owoce są szkliste, konfitury przekłada się do gorących słoików, a następnie pasteryzuje słoiki około 15 minut.

Oceń artykuł
4,25 / 4 głosów
Co sądzisz na ten temat
Zaloguj się i skomentuj pierwszy

Opracowanie: Katarzyna Dębek

Zdjęcia: ginandcrumpets.wordpress.com

Polecamy Ci również

Zobacz także